Slimme navigatie voor ouderen

Veel ouderen moeten stoppen met autorijden omdat hun reactiesnelheid achteruit gaat. Met wat geluk is dat spoedig verleden tijd omdat de Universiteit van Newcastle een speciaal navigatiesysteem voor ouderen hebben ontwikkeld.

De tijd dat ouderen worden gedwongen om te stoppen met autorijden vanwege een te lage reactiesnelheid in het snelle verkeer is hopelijk spoedig verleden tijd. Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle hebben een speciaal navigatiesysteem voor de oudere weggebruikers ontwikkeld. Het intelligentie navigatiesysteem Granny-Nav geheten stippelt de veiligste route uit, zoekt een route met zoveel mogelijk linker bochten en vermijdt zoveel mogelijk dubbele rijbanen. Daarnaast maakt het navigatiesysteem gebruik van opvallende objecten langs de route, herkenningspunten zoals brievenbussen en openbare gebouwen. Dat allemaal om ouderen zolang mogelijk mobiel te kunnen houden en isolatie en inactiviteit te voorkomen.

Granny-Nav wordt momenteel door de universiteit getest met een elektrische auto die bovendien is uitgerust met navigatie-instrumenten zoals nachtzichtsysteem en de auto kan op een intelligente manier zelf de snelheid van de auto aanpassen. Het systeem is dus nog niet gebruiksklaar, dat is jammer want veel ouderen zijn geholpen met een hulpmiddel dat hen mobiel houdt.

Bron: www.plusonline.nl

Reageren